Saturday, May 16, 2009

Guru Dan Pelempang Hikmat


Salam Hari Guru semua. 16 Mei kan? Hah betol la ni. SELAMAT HARI GURU untuk semua guru2 kat dalam dunia ni. Terutama guru2 aku yang sebelum2 ni atau yang sekarang ni hah. Sayang semua. Muah2 (flying kiss). Haha.

Bila sebut pasal hari guru aku teringat time sekolah rendah. Masa tu darjah 3 kot. Takpun darjah 4. Masa kecik2 la ni. Masa comey2 (sekarang aku comey lagi kan?). Oh terima kasih. Masa tu aku jahat nakal sikit. Dulu la.. Sekarang aku baik2 je. Sopan santun peramah baik hati. Haha.

Ingat lagi, masa tu kelas bahasa melayu. Aku duduk sebelah kawan aku ni. Cikgu tu duk ngajar kat depan. Bla bla bla pot pet pot pet duk bercakap itu ini nak ajar kitorang. Yang aku ni duk gurau2 ngan kawan aku ni. Gurau punya gurau sekali jadi gaduh lak. Punca dia, aku tak puas hati sebab si kawan aku ni conteng buku aku. Padahal terconteng. Ntah camna aku punya la jahat masa tu.. Spontan je aku amek pensil pastu tekan sekuat hati kat buku tulis kawan aku ni. Conteng2!! Sampai berlubang2 buku tulis dia. Haha aku senyum puas. Padan muka! Ingatkan akulah juara time tuh.. Tup2 dia gi ngadu lak kat cikgu aku. Cikgu Salmiah namanya. Ntah camna cikgu tuh dah la bengang coz aku ngan yang lain duk bising2, pastu tambah pulak kawan aku ni duk ngadu2 kat dia pasal "kes balas dendam" aku tu. Apa lagi, dia datang ngan muka bengis, straight dia lempang aku. Awww! Berderau darah aku. Malu kot. Tambah ngan nak cover taknak nangis lagi. Nasib baik dia lempang sekali je. Kalaulah dia lempang aku laju2 time tuh mesti aku pun nangis laju2 gak. Bebudak kan.

Aku sedih. Geram kat kawan aku lagi. Tambah dendam lagi. Rasa nak lepaskan geram kat dia lak. "berani kau ngadu ye?" kata dalam hati. Pastu, berlaku suatu yang sangat seronok. Bagi aku la. Hahahahaha gelak jap. Lepas cikgu tu lempang aku, dia pusing kat kawan aku tu, then "PANGG! PANGG!" pelempang free melayang atas muka kawan aku tuh. Hahahaha gelak lagi. Nah! Ambik kau! Aku dapat sedas, kau dapat dua das. Hahaha tak jadi nak dendam kat kau kawan. Hilang rasa malu. Yela, mula2 ingat aku sorang je kena lempang, rupanya dia kena lagi teruk. Padan muka (ulang 40 kali). Semua pelajar diam. Takut kena lempang ke? Haha agaknya la.

Sampai sekarang aku ingat Cikgu Salmiah tu. Muka memang garang tapi aku masa kecik2 dulu memang nakal tahap munyet sipot punya. Cikgu duk ngajar kat depan aku duk cakap2 kat belakang. Kacau orang tu, kacau orang ni. Yang paling aku suka tarik tudung budak perempuan. Sampai diorang nangis mula la aku cuak sorang2. Hahaha takleh ingat balik rasa nak lempang diri sediri.

Oh bukan tu je jes aku kena lempang. Ada lagi satu kes. Cikgu Yusaini namanya. Lelaki. Cikgu disiplin. Garang gila wa cakap sama lu. Telinga capang (maaf cikgu kutuk sikit. Jujur takpe kan?). Misai lebat. Kening The Rock. Haha.

Masa tu masa pendidikan jasmani (PJ). Aku memang minatlah time PJ ni. Seronok. Leh gi padang main bola. Dulu aku minat main bola. Masa kecik2 la. Sekarang aku kaki bangku. Sebab apa eh jadi camni? Lain kali aku citer. Ok time tu kawan aku ni duk main gurau2 baling2 batu sama2 ngan diorang. Apa jenis gurau la bebudak ni main baling2 batu. Aku semangat gak nak join. Diorang main baling2 batu kecik je. Aku datang nah aku kasi batu besar sebijik! Takdelah besar sangat. Tepat atas kepala kawan aku tu. Wah jahat jugak aku ni. Haha aku gelak. Gurau kan. Jangan marah ok. Aku pun bla bila tengok sasaran dah kena.

Tak ku duga gurauan aku jadi sialan. Kepala budak tu berdarah. Aku cuak. Gigil2. Padahal darah sikit je. Tapi ni kan time kecik2. Mula2 budak tu cool je. Tapi budak2 pompuan yang lain lak bising2. Budak tu pun nangis la nak raih simpati. Siotnye. Cikgu Yusaini datang. Terus tanya "siapa baling batu kat dia?". Aku ngan takut2 angkat tangan sambil cakap "saya". Ngaku je la dah semua pun tau aku yang buat nak tipu camna lagi kan? Haha. Dia tanya aku. "kenapa kau baling batu kat dia?". "saya nak gurau je.." tak habis aku cakap lagi. "Pang! Pang!" pelempang lagi daaa.. Adeh malu lagi. Nyesal aku gurau ngan kau. Huhh..

Aku pun tak tau apsal kecik2 dulu aku suka sangat gurau pelik2. Sebab kecik lagi kot. Nakal. Bukan jahat ok!

Tapi bila dah lama aku ingat balik, aku tak marah kat cikgu2 yang lempang aku tuh. cuma dendam sikit haha. Sebab diorang lempang aku la aku jadi ingat apa yang baik apa yang buruk. Kalau tak kena pelempang hikmat Cikgu Salmiah, mesti aku takkan beri tumpuan dalam kelas. Kalau tak kena pelempang hikmat Cikgu Yusaini memang sampai sudah aku baling2 batu kat kepala anak2 orang. Haha. Thanks Cikgu2 kerana pelempang hikmatmu. Nanti akan datang aku lempang anak2 korang lak ok! [gurau]

Akhir kata dari aku, Majulah Pelempang Untuk Negara!!

p/s : lama tak pergi sekolah lama =S.


25 comments:

SyahmiFikri said...

huhu.. serius lawak gle aku baca.. adess.. syok kan jadi budak2.. macam experience rasa tyme 2.. woww.. besst gle deh..

Alepela said...

mase skolh rndh aku xkne pape pelempng hikmat pun,time masuk form 1 br first week dah dpt sedas kat pipi kiri aku,memng cun la cara ckg aku 2 lempang sebb tgh ckp ngan bdk2 sume (time perhimpunan ni wei,bpk malu..) tetibe terus naek tgn knn dye kat muka aku (tgn kiri pegng mike..)pas2 terus aku jd nerd utk 5 thn kat skolh 2..haha..ape slh aku?adela mencapap skt time perhimpunan 2,xP

T.O.P.E.X said...

@6696588971899865742.0
haha tau xpe. skrg dah besaq. lain dah =P

T.O.P.E.X said...

@3905608261680231249.0
haha aku rase cikgu tu da awal2 mark muka ko. dalam hati dia mesti ckp "muka budak ni memang muka mintak pelempang la".
kan?

SuFy said...

haha..lawak skett..urm, samat ari cekgu gak k..muahahaha^_^

T.O.P.E.X said...

@313447612602923076.0
eh ni entri sedey la. mane leh lawak. haha gurau je. thanks! =P

mamma mia! said...

kah3!! lawak2!! kau ni aku rase pesen kene lempang baru sedar kot.. x pn muka kau ade cop 'sila lempang saye' lat dahi kau.. 2 yg sakan cikgu cikgi mak lempang ko tuh. har2

miss izan said...

ooooo...
sungguh nakal kamu di waktu kecil mu...
kalo aku bukan takat pelempang aku kasik..
penerajang pon ley hinggap di saat ko menarik tudung dak2 pompuan tersebut...
kerana aku selalo menjadi mangsa kejadian sedemikian tika sekolah dahulu!!!

sob3~~~(dendam kesumat membara kembali) hahaha

T.O.P.E.X said...

@1972016165989161802.0
perghh jahat kau.
haha xde la smpai camtu.
mesti dia syg aku tu.
sebab tu dia lempang.
haha~

T.O.P.E.X said...

@3437678914499936640.0
haha agaknye korang nampak cute bila ditarik tudung kot.
sebab tu ah kitorang tarik2.
ahahaha~

Boo™ said...

haha~
mmg hikmat lah tuh.
selamat hr guru kpd guru2 sedunia :)

aleena said...

pergghhhh..
cikgu boley tampo student ke?
huuu

T.O.P.E.X said...

@7156218187039066621.0
selamat2.. hehe~

T.O.P.E.X said...

@8666234607905891148.0
ntah la.
tak boleh ke?
zaman srg takleh.
dulu2 lain. haha~

-WaN- said...

wah ganaz nye artikel ni.byk kali kena lempang..
haha..kesiannn...

T.O.P.E.X said...

tu la pasal.
kerana lempangan itu.
haha~

nur hana said...

aku lg trajis...
tyme darjah 5 dulu..
nyaris panselcs yg dipenuhi dan dipadati dgn stationary.. singgah kat muka aku~
ni gara2 aku sembang ngan kwn aku...
bukannya kuat pun aku ckp...
kwn aku 2 yg ajak aku sembang..
aku x berdosa~
huhuhuhu...
tyme 2 teacher aku dok blakang klss... dok cita pasal pa tah...
tetiba aku yg kat dpn skali ni terasa 1 objek sedang terbang ke arah aku...
nasib x kena..
kalo kena...
lebam jugak la~
hhuhuhuu....

Lili Puteh said...

weh.
tak semua cikgu dilahirkan dengan pelempang.
tp disebabkan pelempang hikmat tu gak kan korang jd manusia.

hari guru baru ni dapat hadiah rotan.
memang terjun neraka la korang bagi cikgu dia rotan.
haha.

~~faizatul akma~~ said...

wah..ingatkan ko skema~~ha3x~~~~

T.O.P.E.X said...

@8711318436257592556.0
kalo ko kena baling tu kan.
mesti ko xde kat sini skrg.
mesti ko tgh jerit2 kat tg rmbutan.
hehe gurau je :P

T.O.P.E.X said...

@8802117118715851176.0
haha gila hebat anak buah ko bagi rotan kat ko.
gudlak la dalam sesi merotan ni.
dgr kate kena rotan depan mak bapak skrg ni?

T.O.P.E.X said...

@3819012283478654718.0
mane ade skema laaa..
aku ganas.
brutal.
jahat.
wawawa~

mohdnur91 said...

mase aku skul redh..
sume orng takot nga aku..
mak nga ayah aku kan cikgu..
hahaha.
topek...
cikgu lah pembina bangsa,,
i'm proud to be a teacher..
kononnn....
hohohohoh

T.O.P.E.X said...

@2689149160421365182.0
madnor, pastikan kau jadi ckgu pembina mangsa gak. huhu..

adawiah.zaini said...

nnti aku dh jadi cikgu aku nk lempang bdk jgk la.
baru diorang ingat kt aku ye x? keh3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...