Friday, November 12, 2010

Tutorial | Facebook Livestream | Shoutbox dari facebook ke dalam blog anda!


Ok sebenarnya benda ni agak lama dah. Tapi tak apa sebab ada yang mintak ajarkan aku kasi letak ini tutorial kat sini. Nanti kita pakat guna ramai-ramai. Tengok sebelah kiri atas blog ni ada "Boraklah apa saja!" kan? Bawah tu ada shoutbox dari facebook. Itulah bendanya aku nak ajar kat sini. Jom kita selidik cara dia!


Ada 8 Langkah:



1. Untuk pasang shoutbox dari facebook ni, korang perlukan 'Application ID'. Mana nak dapatkan 'Application ID'? Ok pergi ke Facebook Developer (Sila Klik).



2. Dah pergi ke Facebook Developer? Kalau dah, klik pulak pada 'Set Up New Application'. Rujuk gambar.



3. Untuk application name, ikut suka pundi kencing koranglah nak letak apa pun. Jangan lupa tick 'Agree'. Lepas tu klik 'Create Application'. Rujuk gambar.



4. Lepas tu ada 'Security Check' korang isi lah apa yang dia mintak. Bila dah siap semua nanti keluar macam gambar kat bawah ni. Korang copy 'Application ID' macam yang aku tunjuk dengan anak panah tu sebab kita nak guna benda tu jap lagi.



5. Dah copy 'Application ID' korang pergi ke Facebook LiveStream (Sila Klik) pulak.



6. Ok rujuk gambar bawah ni, kat bahagian yang aku tunjuk dengan anak panah tu, korang paste 'Application ID' yang aku suruh korang copy tadi. Lepas tu bolehlah tekan 'Get Code'.




7. Dia akan keluar iframe & XFBML (Rujuk gambar). Aku cadangkan korang ambik code XFBML tu.



8. Letaklah code tu sesedap rasa & sesuka hati korang. Bolehlah ubah width & height macam yang aku garis kat gambar atas tu supaya sesuai dengan blog korang. Selamat mencuba yaw!

Gambar-gambar boleh klik kalau nak besarkan! ;)

Nota facebook: Kalau suka boleh terima kasih. HAHA. Derma klik pun tak apa. Wahaha. Thanks all!

Nota shoutbox: Kalau tak faham boleh tanya kat Cbox, Kat Shoutbox facebook atau dekat comment! Thanks again!

10 comments:

Paan Ovrtd said...

Tutorial yang bagus PR! Mungkin akan dipertimbangkan untuk diletak ke SRSLY OVRTD.

iEn said...

Salam, ehe, ada pakai gak benda ni.. mmg menakjubkan :D

angahpikah said...

heheh.. tq.. baru je letak dalam blog. dah lama buat application kt fb. tp xtau nk letak cmne. hehe

izansalleh® said...

pergh! canggih!

~~faizatul akma~~ said...

tenkiu 4 tutorial..dah letak di blog..sila la komen..hahahaha..

Cik Shazie said...

yeay! dh try! ngeh3

- zuriey - said...

good info..gmbar tue tak clear sgt

TheKekisi:) said...

thankies ajar doh!hee~
;)

lassiegewdix said...

kalau nak link dengan fanpage cmne pulak ?

© bLurr said...

aku guna iframe baru lepas. =.="

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...