Friday, February 25, 2011

Alert atau di-alert-kan?


Firstly, sorry sebab tak tahu apa perkataan yang sesuai nak gantikan dengan alert. Waspada? Macam tak berapa nak ngam je dengan entri ni. Tapi semua boleh fahamlah apa itu 'alert' kan? Ok bagus.

Sekarang zaman manusia kurang alert. Setuju? Alert dari segi apa? Kita ambil contoh paling senang. Alert pasal tarikh hari jadi. Memang bagi sesetengah orang "Hey come on lah, number (Baca : Date) is nothing kot? Tak kan aku lupa tarikh lahir kau pun kau nak marah?". Ya people, kita sekarang bukan hidup dengan seorang atau dua orang manusia sahaja sekeliling kita. Memang ada yang tak kisah pasal orang lupa tarikh lahir dia, tapi for you guys information, memang tetap ada yang sangat kisah pasal ni.


Bukan apa, melalui pemahaman otak dan perut aku sendiri, aku rasa orang macam ni memang nak sangat orang ingat tarikh hari lahir dia sebab dia perlukan perhatian? Tak tak tipu je. Sometimes, kita akan rasa lebih dihargai (?) bila ada orang ingat tarikh hari lahir kita. Ya. Bunyi macam benda remeh. Tapi itulah keadaanya. Cuba bayangkan bila kawan yang dah 40 tahun tak jumpa (Padahal umur baru 22 tahun pun) tetiba bila sampai hari lahir kita, ada mesej masuk atau dapat panggilan telefon dari mereka untuk ucap selamat hari mati jadi. Rasa seronok kot. Tak banyak pun sikit jadilah! Kan?

Attention Deficit Disorder? *HAHA


Tapi itulah. Berbalik pada point asal tadi. Manusia sekarang kurang alert. Ya. Termasuk akulah. Kadang-kadang rasa memang masalah besar nak ingat segala tarikh marikh hari jadi orang-orang sekeliling. Memang tak boleh nak ingat semua pun! Ada beberapa yang aku ingat pun mungkin kategori istimewa? HAHA. 

Ya. Orang macam aku ni selalu di-alert-kan. Alert dari facebook, dari reminder handphone, dari reminder mana-mana. Bukan dari self reminder. Aku cepat lupa. AKU LUPA! DAHSYATT punya cepat lupa. Bahaya ni. 

On! XD

Kadang-kadang buat pekak telinga je kena perli dengan kawan-kawan bila lupa tarikh lahir diorang. Apa boleh buat? Lupa bukak facebook barangkali? Tak pun handphone dah remind-kan cuma kredit je yang tak ada. HAHA. Alasan alasan. Ya, aku tahu aku bukan jenis yang alert sangat pasal tarikh lahir orang ni. Tarikh lahir adik-beradik aku sendiri aku lupa. Tu hah, dalam handphone berderet-deret reminder birthday diorang ni. Naya aku kalau lupa nanti! HAHA. Mungkin sebab tu lah aku tak kisah sangat orang tak ingat tarikh lahir aku. Tapi kalau orang tu memang ingat, rasa nak melompat-lompat je. Suka la kot ada orang alert pasal kita. Cheah! Pasal tarikh lahir je pun.

Hip hip hoorey!

Nasihat aku, kalau boleh orang-orang yang rapat dengan kita tu, ingat-ingatlah tarikh lahir diorang. Kalau malas sangat nak ingat pun, buatlah reminder. Tak boleh nak bergantung sangat pun dekat facebook tu sebab ada kes kawan aku dia deactivate facebook bila sampai birthday dia. Ada jugak yang menipu letak tarikh lahir lain. Kan susah? HAHA.

Happy 21st Birthday Bro! XD

Ok guys, nanti kita mencarut merepek mengarut & memaki hamun lagi kat sini k. Thanks reading! Adios! XD

# Ada kawan aku tu, mula-mula nickname facebook guna nama lain, tetiba bila nak sampai birthday dia je, terus tuka nama. Nama sebenar lagi. Kalau sebelumnya letak gambar profile gambar kartun, bila dekat birthday letak gambar sebenar! Wonder what they wont actually? HAHHA. Hey kawan, jangan marah haa. Gurau je! *Pfft~

4 comments:

Redbloodsnow said...

AKU KAN, KLO PART REMEMBERING DATES....SUMPAH AKU SGTT SGTTT LEMAH. EVEN BDAY TUNANG AKU SENDIRI LG, AKU SELALU LUPE TAW.

MANE TAKNYA TUNANG AKU SENTAP...HAHAHA

© bLurr said...

kalau orang tu bagi aku hadiah time bday aku, baru aku letak kat alarm hp aku. :P

Bro Fit said...

haha facebook ni untuk orang yang lupa je kot.. serius kalau aku tak letak tarikh lahir memang tadasapa wish pun.. even family sendiri pun lupa birthday aku.. adeh bahana teknologi..

sHarpEx said...

ini kelakar. aku rasa kau tulis ni selepas makan 2 pinggan rasamas kan? HAHAA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...