Tuesday, June 16, 2009

Jangan lari dari perbincangan


Anda punya masalah? Anda rasa tidak selesa dengan seseorang? Pergi. Jumpa dengannya. Lari? Oh bukan penyelesaiannya.

Sekali lagi, hari ini orang tengah memainkan peranan yang besar. Kalau tidak tolong menyelesaikan, orang tengah boleh tolong menemukan. Masalah yang ada perlu diselesaikan betul-betul. Jangan simpan lama-lama. Nanti keras tak terlentur. Bahaya.

Pastikan juga, rentetan perbincangan adalah menjurus kepada yang positif . Penutup kepada perbincangan kadang perlu ada orang tengah juga. Pastikan pihak yang berbincang mengenai masalah yang dihadapi betul-betul menemukan kata sepakat. Kalau betul-betul kata "baik" di mulut, pastikan betul-betul "baik" di hati.

Apa yang penting? Kerjasama! Oh bukan! kali ni Apa yang paling penting? Ketelusan. Diulang. Ketelusan. Harap fahami ketelusan. Bukak kamus dewan bahasa. Takde? Takpe. Yang online punya pun dah ada. Sila klik sini untuk Kamus Dewan Online =]


Selamat senyum dibawah ketelusan. Jangan ambil hati. =D

p/s : Gila drama tetiba ada orang call =]

p/s/s : Thanks Orang Tengah yang membantu =]




14 comments:

xuen adyla said...

wah dilema je
ketelusan itu penting
eyh kamus online tu untuk i ke
terasa je ni

T.O.P.E.X said...

@1020063009549966751.0
haha jgn la terasa =P

haruan tasek said...

berbincang akan ok sekiranya betul pada tempatnya

dila john said...

same2 topex...

ngee ~~~

daun_hijau said...

hu3

da lega siket

tak tahu nak cakap pe

mg ukhuwah kekal..

Mucuk Shomot said...

(Kalau betul-betul kata "baik" di mulut, pastikan betul-betul "baik" di hati..)aku setuju yg ni..

T.O.P.E.X said...

@7407714209926269350.0
ya, kalau betol tempatnya :P

T.O.P.E.X said...

@6954504478860331108.0
huh? sama2??

T.O.P.E.X said...

@654275502932857754.0
heheh pandai daun hijau :P
boley jadi calon isteri..
wakakaka~

T.O.P.E.X said...

@2997442460607046876.0
haha betol tu.
jangan di mulut je.
kan? :D

miss izan said...

telus ke tulus eh?
beza ke makne nye?
ke same je?
;P

geeds said...

does tulus here bring the same meaning as ikhlas.
nk bantu org kne ikhlas.
if org tgh sndri x ikhlas, imagine wut would happen...

T.O.P.E.X said...

ha'ah la kan? ketelusan ke ketulusan. jeng3. yang ni kita kena pikir ni:]

shandye. said...

kenapa tetibe aku terasa walaupun im very sure this entry is not directed to me?

eh... salam ukhwah topek. secara vetonya aku mengarah ko link-kan blog ko ke blog aku.

sekian.

p/s:- blog ko kewl. aku ada slight of jealously tetibe je rushing in. tapi sikit ajelah. tak banyak. haha...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...